Varen100

Recepten

De Hollandse appeltaart.

Natuurlijk heeft ieder zo zijn eigen recept, maar voor aan boord is dit toch simpel en eenvoudig te maken.

Voorbereiding: 15 minuten

Voor circa 8 a 10 personen

Baktijd 60 minuten

Rusttijd 30 minuten

Oven 180 graden

Ingrediënten: Deeg 300 gram bloem, 1 ei, 180 gram zachte boter, 100 gram basterdsuiker, 1/2 theelepeltje zout.

Voor de vulling: 1 kg zure, bijvoorbeeld jonagold of renet. zoek een appel uit die fris van smaak is. 2 zakjes vanillesuiker, 2 theelepels kaneel, 100 gram rozijnen, wat geraspte citroenschil en twee eetlepels paneermeel.

We gaan gezellig aan de slag. Doe de bloem, 1/2 losgeklopt ei, boter, basterdsuiker en zout in een kom. Alles goed door kneden tot een mooie deeg bal. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het ten minste 30 minuten in de koelkast. Schil de appels en maak er mooie blokjes van of plakjes wat je zelf het fijnste vindt. Meng de appels in de kom met de vanillesuiker, kaneel. Wel de rozijn in een bakje warm water, zelf gaat mijn voorkeur uit naar een scheutje rum of amaretto. Laat de rozijnen uitlekken. Rol het deeg met een deegroller uit, en ja natuurlijk aan boord heeft niet iedereen een deegroller. Tip: gebruik dan een lege fles als deegroller. Vet een springvorm van 24 cm in of een kleiner model. Bekleed deze met het deeg. Verdeel het paneermeel over de deegbodem. Doe het appelmengsel op het deeg. Rol het overgebleven deeg uit en snijd dit in reepjes. leg de reepjes in een ruitpatroon op de taart. Klop het resterende ei los en bestrijk het deegruit patroon met een kwastje. 

Bak de taart in 60 minuten goudbruin in de oven. Denk erom elke oven in een boot of thuis is anders.

Dek de taart met aluminiumfolie af als hij voor het einde van de baktijd te donker wordt. Laat de taart op een rooster afkoelen en serveer met bijv. slagroom. 

En dan is dit het resultaat 


 Een typisch Italiaans aperitief

Spritz Aperol is een lekker frisse aperitivo uit De Vento en heel eenvoudig te maken zelfs aan boord. 

Ingrediënten:

  • 40 % Prosecco
  • 30 % bronnwater
  • 30 % Aperol
  • Schijfje sinaasappel

De ingrediënten zijn over het algemeen droge witte wijn (prosecco of spumanta) en bronwater. Doe wat ijsblokjes in het glas en schenk de Aperol erbij, schenk de prosecco en het bronwater erbij in de gewenste verhoudingen. Snij dunne schijfjes van de sinaasappel en doe dit in het glas. Roer een paar maal voor het serveeren.

Je kunt deze Spritz ook maken met Campari in plaats van Aperol.

Blauwe bessen taart met sinaasappel.

Tijd 20 + 30 minuten in de oven

Ingrediënten bodem;

75 gram boter

150 gram biscuit, of granen koekjes na behoefte 

100 gram speculaas koekjes, of eventueel andere koekjes

wel met een smaak van speculaas. Dat is het lekkerste bij deze combinatie

1 groot eiwit

Ingrediënten vulling;

3 grote eieren

1 groot eigeel, over van de bodem

bekertje crème fraiche 200 gram

1 eetlepel suiker

Fijn geraspte sinaasappelschil van 1 sinaasappel

1 dl geperste sinaasappelsap

Garnering;

ca 500 gram vers fruit, blauwe bessen en frambozen

Bereiding; Zet de oven op 175 graden

1. Smelt de boter, niet laten pruttelen. Doe de koekjes in de keukenmachine en hak ze fijn.Of indien geen keukenmachine, fijn hakken met een hand hak apparaat, of tussen de theedoek, met een deegroller er op plat slaan. Als alles fijn is, dan overdoen in een kom, en giet de boter over de koekjes heen. Goed door roeren tot een smeuïg geheel. Haal het deeg uit de kom en verdeel dit over een bakvorm van rond 24 cm. Of in een vierkante form zoals ik gedaan heb. Zorg er wel voor dat je een kleine opstaande rand hebt. Zet de form in de voorverwarmde oven en bak het 5 minuten.

2. Maak dan de vulling door alle ingrediënten in een kom goed door elkaar te roeren. Het moet een goed mooi glad geheel zijn. Roer het laatste de geraspte sinaasappelschil er door heen. Haal de form uit de oven en vul de form met de vulling. Zet de form weer terug in de oven en bak de taart af in plusminus 20 - 25 minuten af. De vulling even testen dat hij niet meer slap is. Door een satéprikker erin te steken.

Laat de taart afkoelen, en garneer met blauwe bessen en frambozen, 

nog even bestrooien met poedersuiker en de taart is klaar.   Doe er desnoods nog een toefje slagroom op, dat is na behoefte. Zo smaakt deze taart ook uitstekend.

Eet smakelijk.


Baci di dama Italia  

We zijn natuurlijk in Italië dus dan gaan we ook Italiaanse recepten maken. 

We beginnen dan ook lekker met de kusjes van Italië. 

Ingrediënten

70 gram Amandelen 

2 1/2 el fijne suiker 

100 gram zachte boter plus extra om in te vetten 
100 gram 00 meel of wel bloem
80 gram aardappelmeel
70 poedersuiker 
1 ei  
1 el chocolade/hazelnoot pasta ik kies daarvoor de lekkerste maar misschien wel iets duurder. Dit is voor de vulling. Ze zijn ook erg lekker met Pistache pasta.

Instructies.
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet twee of drie bakplaten in.
Maal de amandelen met de kristalsuiker in een keukenmachine fijn. 
Roer boter romig in een kom en roer de gezeefde bloem en aardappelmeel , de poedersuiker, het amandelsuikermengel en het ei door, zodat je een glad deeg krijgt.
Verdeel het deeg in ongeveer vijftig tot zestig stukjes ter grootte van een walnoot, draai ze tot mooie balletjes en plet ze licht.
Laat ze twee uur opstijven in de koelkast of koele plek. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 18 a 20 minuten dat hangt natuurlijk van je oven af.
Neem de koekjes uit de oven laat ze rustig afkoelen ik begrijp je wil ze natuurlijk meteen proven maar er met natuurlijk eerst lekker met de pasta ertussen en plak ze dan aan elkaar.  

De kookschool in Rome 2024

We verblijven in de haven van Fiumuciono vlakbij Rome.  En zoals jullie wel weten ben ik gek op bakken, koken en heerlijk genieten van al dat lekkers. Ik ga dan ook graag nieuwe uitdagingen aan zo ook mij inschrijven voor de kookles, drie verschillende pasta maken en een tiramisu. En deze moeten dan wel aan het einde van de les netjes gepresenteerd worden op je bord om zelf te gaan opeten. Daarna krijg je de beoordeling of je geslaagd bent.  Dat is natuurlijk wel een uitdaging. Het was een gemengd gezelschap uit verschillende landen. Mijn maatje kwam uit Zwitserland. 
We hebben het ontzettend gezellig gehad en heel erg leerzaam. Aan het einde kregen we allemaal onze certificaat dus allemaal geslaagd.